SEO Temel Kuralları – Web Sitesi Üst Sıraya Çıkartmak – Arama Motoru Optimizasyonu

Arama Motoru Optimizasyonu -Temel Seo Kuralları – Web Sitesi Üst Sıraya Çıkartmak

SEO için Madde madde öğrenebileceğiniz detaylı bir denetim sıralamasına ihtiyacınız varsa bu makalem oldukça işinize yaracak.

Bu liste direkt aktarımların yer almış olduğu size daha çok trafik ve okuyucu kazandıracak bir rehberdir.

Madde madde SEO Denetim Sıralaması

Başlangıç:

  • Listemde SEO denetim sıralamasında yer edinen her şeyin yarar sağladığını bilmelisiniz. Bunlardan bazılarını uygularsanız sıralamanızın yükselmesi için fayda sağlayacağından emin olabilirsiniz.
  • Kuralları yerine getirdikten sonra SEO, sosyal platformlar, Google Analytics, E-ticaret mevzusunda ilerlemeniz için bilgi edinebilmiş olacaksınız.

Temel SEO Kurallarına Başlarken

Etiket Kontrol Aracını Google İle Kullanmak

Etiket kontrolü için Google aracı, sitenizin içeriğinde herhangi bir değişiklik yapmadan birden çok takip kodunu yönetmenize olanak sağlayan mühim bir araçtır.

Odak Kelime Araştırması Yapmak

İnsanların arama yaparken kullandıkları terimleri idrak etmek ve SEO stratejisi için yer edinen bu kelimeleri kullanmak için anahtar kelime ve site içerği ile doğrudan ilgili kelime araştırması yapmalısınız.

Anahtar kelimeleri ayrıştırırken aranma olasılığı ve anahtar kelime uzunluğunu da göz önünde bulundurmalısınız. Her sayfa için en az bir anahtar kelime kullanmalı ve düşük aranma potansiyeline sahip anahtar kelimeleri kullanmamalısınız.

Bu adım için AdWords Anahtar Kelime Planlayıcı, KWFinder, Keywordtool ve SEMRush araçlarından yararlanabilirsiniz.

WordPress İçin  Yoast SEO  Eklentisi ya da All in One SEO Paketi  Kullanmak

Yoast SEO  ya da All in One Paketi Eklentisi , WordPress CMS sistemi yapılmış SEO uyumlu içerik üretmenizde kolaylık sağlayacak en mühim araçlar arasındadır. Noindex şeklinde parametreleri bu eklentiler ile belirleyebilir ve web siteniz için ihtiyaç duyulan xml site haritasını rahatlıkla yaratabilirsiniz.

Anahtar Kelimeleri Meta Açıklamaya Eklemek

Meta izahat kısmında yer edinen içerik arama motorları tarafınca sıralama etkisi olarak görülmemektedir. Sadece bu bölümde anahtar kelimelere yer vermek ve açıklamayı anlaşılır bir şekilde yazmak tıklama oranını yükseltmeniz mevzusunda size destek olacaktır.

Google Search Console Kaydı

Search Console, Google tarafınca site yöneticilerine sunulmuş parasız bir araçtır. Bu vasıta üstünden Google ile bağlantı sağlayabilir ve sitenizin durumuyla ilgili bilgilere yine buradan detaylı şekilde bakabilirsiniz.

Google Analytics Aracı

Google Analytics, SEO etkisi tespiti için ihtiyaç duyulan mühim bir araçtır. SEO için arama motorlarından elde edilmiş trafik değerlerini buradan denetimini gerçekleştirebilirsiniz. Hangi sayfanın daha çok organik trafik elde ettiğini, derhal çıkma oranının ne işe yaradığını ve öteki mühim metrikleri bu araçtan denetimi gerçekleştirerek bu doğrultuda devam etmelisiniz.

Makale Yazmadan Önce Bulunması Gereken Koşullar

Eklentiler ve SEO ile ilgili olan tüm araçlara göz atmalısınız.

Anahtar Kelimeden URL Oluşturmak

URL’de yer edinen odak kelimeler sıralama için büyük etkisi olduğu bilinmektedirler. Sadece anahtar kelimeleri URL’ye eklemekten uzak durmalısınız. Az kelime içeren URL’ler uzun URL’lere nazaran sıralama yükseltme mevzusunda daha etkilidirler. Temel içeriği oluşturan bir URL uzunluğuna eklemeler yapmamalısınız. Sayfanın bağlantıları var ise bu işlemden kaçınmalısınız.

 

Site İçi SEO Denetim Sıralaması

Site içi SEO mevzusunda daha çok araştırma yaparak bilgi sahibi olursanız bu adımları kolaylaştırabilirsiniz.

Anahtar ile Başlıklar Oluşturmak

Belirlediğiniz odak kelimeyi başlık etiketinde kullanmak mühim olsa dahi sıralamanızı yükseltmek için yeterli hale gelmeyecektir. Google, sıralamaları seçerken tıklanma oranlarını göz önünde bulundurmamaktadır. Bu yüzden detaylı ve etkileyici başlıklar yaratıp kullanıcıların ilgisini çekmeye çalışmalısınız.

Odak Kelimeleri H1 Başlık ile Beraber Kullanmak

<H1>, <H2,> <H3> kodları SEO için önem taşır. Belirlenen odak kelimeyi H1 etiketiyle kullanmak oldukça önem taşır. Her sayfada yalnız 1 adet H1 başlığı yer aldığından dikkatli seçim yapmalısınız Head  etiketlerini kullanırken sayfa genel düzenine dikkat etmelisiniz.

Anahtar Kelimeyi En az Üç Sefer Kullanmak ve İlk Paragraf İçerisinde Bulundurmak

Seçtiğiniz konu ile ilgili esas belirlediğiniz odak kelimeleri her sayfada en az 3 kez geçirmeli ve paragrafın başlangıcında yer aldığından dikkatlı tercih yapmalısınız. Kelime oranı ne kadar fazlaysa sizin için o kadar da fayda sağlayacaktır. Daha az kelime kullanırsanız bile sıralama elde etmeniz mümkün fakat ilgisiz kelimeleri kullanmaktan kaçınmaya çalışmalısınız.

Metinde Eş Anlamlı Sözcükler Kullanmak

Google ve diğer arama motorları kullanıcı dilini anlama mevzusunda her gün birazcık zekileştiği için yazarların artık özgün kelimeler kullanması gerekmektedir. Yazılan içeriklerde esas alınan anahtar kelimeye ilişki verirken bununla birlikte ilgili odak kelimeyle eş anlam taşıyan kelimeler eklemek gerekmektedir.

Farklı İndeksleme Sözcüklerinden Yararlanmak

Farklı anlatım teknikleri, indekslenecek metinin oluşumunu belirlemek için tercih edilmektedir. Odak kelimeyle ilişkili olarak ilgilendiren anahtar kelimeleri işleyerek Google üzerinden bulunan ve içinde ne olduğu daha basit bir şekilde anlamasını sağlayabilirsiniz. Bunu kullanmak için LSIGraph sitesinden yararlanabilirsiniz.

anahtar-kelime-olusturma
anahtar-kelime-bulucu

Dosya İsimleri ve Görseller için ALT Etiketleri Belirlemek

Google, görselleri Alternatif metin etiketi ve dosya isimlerinden belirlemektedir.Görsel eklerken olabildiğince açıklayıcı olmaya gayret göstermelisiniz. Benzer durumu e-mail hazırlarken kullandığınız taslaklarda gerçekleştirmeyi dikkatsizlikte bulunmamalısınız.

SEO Odaklı Metinler İle Öteki Sayfalara Bağlantı Verilmesi

İçeriğinizde uygun ve otoriter sitelere bağlantı vermeniz durumunda Google linkte kullanılan kelimelere göz atabilecektir. Bağlantı verdiğiniz sayfaya bağlantı verirken uygun kelimeler doğrusu çapa metinleri kullanmak bu yüzden fazlaca önem taşır. Benzer yaklaşımı dahili bağlantılar için kullanmalısınız.

Site Dışı SEO Denetim Sıralaması

Ahrefs Işleyerek Bağlantı Profilini Çözümleme Etmek

Ahrefs.com sitesinde alan adınızı işleyerek domain skorunuzu öğrenebilirsiniz. Sitenize gelen kök alan adlarının neler bulunduğunu biliyor musunuz? Ne kadar rakibe sahipsiniz? Sitenize gelen bağlantılar bağlamsal olarak siteniz ile ilgili mı? Bağlantılar yönlendirme kanalıyla mı yoksa direkt mı gelmekte? Çapa metinleri organik bir halde kullanılmış mı? Tüm bu tarz şeyleri gözden geçirmelisiniz.

Rakiplerin Bağlantı Profilini Değerlendirmek

Bağlantı oluşturma çalışmasına başlamanın en basit yolu rakiplerin bağlantı profilini değerlendirmektir. Rakiplerin en otoriter bağlantıları nereden elde etiklerini öğrenebilir, onların stratejisi hakkında data edinebilir ve aynı bağlantıları alabilmek için yapmanız gerekenler mevzusunda fikir sahibi olabilirsiniz.

Bu sebeple Ahrefs, Bağlantı Diagnosis, Open Site Explorer ve Majestic araçlarından faydalanabilirsiniz.

backlink
backlink

Teknik SEO Denetim Sıralaması

Google’ın Search Console aracını tarama hataları, kopya içerik sorunları, yitik başlıklar ve fazlaca oldukça fazla fazlası için denetim etmelisiniz.

Google tarafınca sunulan bu parasız vasıta yardımıyla web sayfanızın arama performansını öğrenebilirsiniz. Bu aracı işleyerek teknik problemler hakkında data edinebilirsiniz. Bilhassa en sık denk gelen kopya içerik problemini çözerken bu araçtan faydalanabilirsiniz. Ek olarak web sayfanızın arama sıralaması, görünürlüğü ve tıklanma oranı benzer biçimde çeşitli mevzularda verilere yine bu araçtan erişebilirsiniz.

Yönlendirmeleri Denetlemek

Bir 301 yönlendirmesi kalıcı bir yönlendirmedir ve bir linkin haiz olduğu tüm SEO değerlerini eski sayfadan yeni sayfaya aktarmaktadır.

Bir 302 yönlendirmesi geçici bir yönlendirmedir. Çoğu zaman sitede bakım yapıldığında yada zamana bağlı reklama kullanılmaktadır. Yönlendirilen sayfanın SEO kıymeti eski sayfadan yeni sayfaya aktarılmamaktadır. Sitenizde yer edinen tüm 302 yönlendirmelerini 301 yönlendirmeleri ile değiştirmelisiniz.

Kırık Link, Hataları ve Tarama Sorunlarını Denetlemek

Siteniz ne kadar büyükse bu bir o denli ihtiyaç duyulan bir kontroldür. Bozuk bağlantılar, hatalar ve tarama hataları arama motorlarının oluşturduğunuz içerikleri bulması, onları indekse eklemesi ve trafik getirmesi açısından çözülmesi lüzumlu problemlerdir.

Bu sebeple Screaming Frog aracından faydalanabilirsiniz.

Mobil Uyumluluğu Denetlemek

Mobil cihazlardan gelen trafik değerlerinin devamlı artış göstermesi sebebiyle siteniz artık mobil uyumlu olmak zorundadır. Sitenize farklı bir ekran boyutundan erişim sağlandığı vakit kullanılabilirlik mevzusunda sorun çıkarmaması gerekmektedir. Bunu denetlemek için Google’ın mobil uyumluluk kontrol aracını kullanabilirsiniz.

Kopya İçerikleri Denetlemek

Kopya içerik haiz olduğunuz tüm içeriklerin kıymetini düşürecektir. 301 yönlendirmelerini işleyerek yada canonical etiketlerden faydalanarak bu sorunu ortadan kaldırmalısınız. Kopya içerik sorunlarını tespit etmenin en basit yolu Google Search Console aracından yararlanmaktır.

Site Hızını Optimize Etmek

Kullanıcı deneyimi açısından en ihtiyaç duyulan unsur web sayfası hızıdır. Yavaş yüklenen bir web sayfası derhal çıkma oranının çok olmasına niçin olacaktır. Şundan dolayı ziyaretçiler beklemekten hoşlanmazlar ve web sayfasını derhal terk ederler.

Bu sebeple PageSpeed Insights, Gift of Speed, Pingdom  ve GTMetrix  araçlarından faydalanabilirsiniz.

Robots.txt  Dosyasını Google’a Bildirmek

Site haritası olan xml dosyalarından olduğu gibi bir robots.txt oluşturarak arama motoru tarayıcılarına izlemeleri ihtiyaç duyulan talimatları bildirebilirsiniz. En üst düzey dizinde bu dosyaya yer vererek arama motoru tarayıcılarını denetimini gerçekleştirebilirsiniz. Bu dosyanın içinde birbirinden değişik tarayıcılara yönelik komutlara yer verebilir ve bununla beraber değişik arama motorları için farklı protokoller oluşturabilirsiniz.

XML Site Haritası Oluşturmak ve Google’a Göndermek

Bir XML web sayfası haritası arama motorlarının web sayfanızın yapısını anlamaları için gereklidir. Bu harita yardımıyla arama motorları web sayfanızda yer edinen sayfaları oldukça fazla basit bulabilmekte ve onları süratli bir şekilde indekse eklemektedir.

Bu sebeple All in One SEO Pack, Yoast SEO eklentisi yada XML-Sitemaps.com adresinden faydalanabilirsiniz.

Diğer Seo Etkeni Faktörler

Toplumsal Platformlarda Marka Kullanıcı Adlarını Almak

Tekel olarak kalma amacıyla sosyal platformlarınızı oluşturarak denetim sağlamalısınız Marka veya işletme ismiyle meydana getirilen aramalar ne denli fazlaysa sorgular o denli fayda sağlayacaktır. İşletme sayfalarınızı yeni kuracaksanız ihtiyaç duyulan ilk adımlardan biri bu olmalıdır. Bu sebeple Namechk sitesinden faydalanabilirsiniz. Belirttiğiniz kullanıcı adı hangi platformlarda kayıtı olup olmadığını kolayca görebilirsiniz.

Bing  Webmaster Araçları

Google’ı önemsediğiniz kadar Microsoft’un arama motoru olan Bing’i de önemsemelisiniz. Edgeve Explorer tarayıcıları için otomatik tanımlanmışarama motorudur. Trafiğınızı arttırmak istiyorsanız web sayfanızın Bing mülkünü kesinlikle oluşturmalısınız.

 

SEO ve grafik çalışmalarıma çalışmalar sayfasından bakabilirsiniz ve Instagram sayfamızdan mesaj atabilirsiniz  Tasarım hizmetleri için fiyat teklifi almak istiyorsanız arayınız, +90 (551) 945 3328 veya eposta ile iletişime geçiniz. iletisim@arifemreeryilmaz.com