Grafiker ve Grafik Tasarımcı Olmak İçin Hangi Bölümler Okunmalıdır?

Grafiker ve Grafik Tasarımcı Nedir?

Grafik alanının ülkemizde 2010 yılı sonrası internetin yaygınlaşmasıyla kapsadığı alan oldukça arttı. Bu artış beraberinde freelance iş yapanları ve grafiker sıfatıyla iş yapan insanların artmasına vesile oldu. Grafiker ve grafik tasarımcı kavramları birbirleriyle oldukça fazla karıştırılması bu artış sebebiyle oluştu. Görsel yeteneği yüksek ve görsel alanda ürün ve iş ortaya çıkaran insanlar grafik tasarımcı olarak tanımlanırken, grafiker, yazılımsal ve teknik olarak bilgi sahibi insanları kapsamaktadır. Grafik tasarımcısı çeşitli yazılımları kullanma yeteneğine bağlı olarak görsel sanatlar konusunda farklı bir ünvana sahip olabilirler. Grafikerlerin ise görsel yeteneği kuvvetli olması gibi şartı yoktur. Baskı işleri ve plan doğrultusunda görsel oluşturmak grafikerin işi, fikir üretmek ve görsel yeteneklerin hakimiyeti grafik tasarımcının işidir. Grafiker veya grafik tasarımcı olmanız için bir bölüm okumanıza gerek yoktur ancak bir iş yeri altında çalışacaksanız sizden yeterli teknik bilgi ve bu teknik bilgilerle kazanılan deneyim süresi talep edilmektedir. Bu teknik bilgiler eğitim kurumları aracılığıyla verilmektedir. Bu Üniversiteler ve grafikerlik kursalarını bu eğitim kurumları arasında sayabiliriz. Kurumsal firmalar veya bir şirket altında çalışacak şahıslar yeteri kadar teknik bilgiye sahip insanlar olmalıdır ve birçok firmanın da tercihi ilgili bölümlerden mezun olmuş veya grafik alanı ile ilişkili sertifikaya sahip insanları bünyesinde çalıştırması yönünde olacaktır. Çünkü freelance olarak çalışan biri iş temposuna ayak uydurmalı ve sadece logo ve kurumsal kimlik gibi spesifik işlerde değil görsel alanı kapsayan her alanda iş çıkarmanızı istemektedirler.

Grafiker Olmak İçin Hangi Bölümler Okunmalıdır?

Grafiker olmak için üniversite okunması şart değildir. Ücretli grafikerlik kursları beraberinde devlet kaydı resmi olarak geçerli bir tasarımcı sertifikası halk eğitim merkezlerinden alınabilinir. Bu belge ve sertifikalar iş yerlerinde geçerliliğini sürdürür. Grafiker olmak için grafikerlik alanı dışında Görsel Sanatlar Fakültesi ve medya ve iletişim bölümlerinden mezun olmakta sektörde kabul görülmektedir. Grafikerlik bölümü ile ilişkili üniversiteleri sıralayacak olursam;

    • İHSAN DOĞRAMACI BİLKENT ÜNİVERSİTESİ Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi
    • ALTINBAŞ ÜNİVERSİTESİ Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi
    • ATILIM ÜNİVERSİTESİ Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi
    • KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi
    • GAZİ ÜNİVERSİTESİ Sanat ve Tasarım Fakültesi
    • FATİH SULTAN MEHMET VAKIF ÜNİVERSİTESİ Güzel Sanatlar Fakültesi

bölümleri en tercih edilen üniversiteler arasındadır. Bulunduğunuz şehre bağlı olarak Grafikerlik sertifikası veren ücretli kurslar iş dünyasında üniversite diplomasıyla eşit olarak görülmektedir.

grafiker bölümleri

 

Grafikerler Ne Kadar Kazanır ve Ne Kadar Maaş Alırlar?

Grafiker veya grafik tasarımcıların aldıkları maaş, çalıştıkları iş yeri ve freelance çalışanlarda aldıkları işe göre değişmektedir. Grafik bölümünden yeni mezun olmuş biri staj adı altında çalışmaya başlayabilir. Freelance olarak çalışmış biri de bir şirkete veya firmaya başlı olarak çalışabilir. Staj gören grafiker veya grafik tasarımcılar 300 TL İle 800 TL arasında staj ücreti alırlar ancak bu ücret resmi olarak devlet tarafından belirlenmiş bir ücret değil elbette, çoğu iş yeri ücret bile vermek istemeyebilir ve bulunduğunuz şehir veya semt ücretin değişmesinde önemli rol oynar. Firma veya şirket altında çalışan grafiker de ise ücretlendirme daha farklıdır. Yeni olarak işe başlamış bir grafiker asgari ücret alır ve bu ücret (01.01.2018 – 31.12.2018) tarihi itibariyle 1.603,12 TL‘dir. Bu ücret iş yerine göre değişmektedir. Sigortanızın yapılması ve diğer çeşitli etkenler işin içine girince alınan maaşta değişiklik görülür. Çalışan sıfatı ile bir iş yerinde çalışıyorsanız, 1.603,12 TL altında ücret almanız yasal değildir.

5 yıl deneyim sahibi bir grafiker veya grafik tasarımcı artık kıdemli sayılmaktadır. Baskı ve diğer teknik alanlarda uzmanlaşmış istenilen her işi teslim edebilecek niteliğe ulaşmış ise aldığı ücret 2.500,00 TL ile 10.000,00 TL arasında değişerek asgari ücretten fazla ve çalıştığı iş yerine bağlı olarak daha da artacaktır. Bu ücret talebini çalışan grafiker iş yerine belirtmelidir.

 

Freelance Grafiker Ne Kadar Kazanır?

Freelance grafiker ve grafik tasarımcılarda ücretlendirme farklı bir hal almaktadır çünkü çalışmaların resmi olarak bir fiyatı yoktur. Bir reklam ajansına bağlı olarak ücretlendirme yapılır veya ücreti grafiker belirler. Ülkemiz şartlarında bir üne sahip olmamış freelance grafikerler genel olarak en brüt fiyattan iş yaparlar. Uçuk fiyatlara çalışan freelancerlar mevcuttur ancak bu süreç grafikerin kalite garantisi vermesi veya düzenli olarak bir yere bağlı çalışmasıyla belirlenir.

 

Sonuç olarak grafiker veya grafik tasarımcıları iş hayatına başlarken asgari ücretli çalışan sıfatındadır. İş deneyimi ve yetenekleriniz kazancınızı olumlu etkilemektedir. Bu kazanç Türkiye illeri içerisinde farklılık göstermektedir. Bu bölümlerden mezun olmanız veya bu bölümleri okumanız 2018 itibari ile ülkemizde bir şey ifade etmemektedir. İş alanı freelance grafikler veya sertifikalı sertifikasız çalışanlar, grafik bölümlerinden mezun olmayan ancak yeterli teknik bilgiye sahip insanların küçük işletmelerin tercih etmesi sebebiyle iş alanını daraltmaktadır. Bu bölümleri okumanızı tavsiye etmiyorum. Bu yine de benim kişisel görüşümdür.

Sorun yaşıyorsanız DESTEK PLATFORMU üzerinden mesaj bırakabilirsiniz. Diğer gönderiler için Gönderiler bağlatısını kullanabilirsiniz.