Google Ads (Adwords) Şüpheli Ödeme Etkinliği

Son dönemlerde Google Reklamları o kadar fazla kötüye kullanılıyor ki (Sistem atlatma, yasaklı site reklamları, promosyon kodlarının kötüye kullanımı vs.), reklam politikalarını ihlal eden insanlar sebebiyle Google firması çok katı kurallar uygulayabiliyor. Bu nedenle askıya alınan bir hesap için itirazınıza olumsuz cevap geldiyse ve detaylı bir açıklama verilmiyorsa bunun sebebi sistemi kötüye kullanan insanlardır. Kötüye kullanımı önlemek için birden fazla yöntem vardır, bu yöntemlerden birisi de derin analiz ile sizin varlığınızı şirketten uzak tutmaktır. Evet, yanlış anlamadınız. Google’ın şüpheli ödeme Etkinliği sebebiyle ve sistemleri atlatma politikaları sebebiyle askıya almış bir hesaba sahipseniz sonraki reklamlarınız için artık bankanıza kadar inceleyecektir.

Bunu nasıl mı yapıyor? çok basit. Çünkü Akbank başta olmak üzere bazı bankalar ile partnerliği var. Her iki firma da birbirlerine yönelik bazı anlaşma içerisindeler. Banka hesabınızdan Ads hesabı için manuel/otomatik veya havale ile bir ödeme yöntemi eklerseniz, sistem ilk olarak kart numaranızın ilk 8 hanesi ve son 4 hanesini inceleyerek, banka hesabındaki isim soyisim, hesap bakiyesi ve bağlı olduğu hesap numarası gibi birçok ayrıntıyı saniyeler içinde analiz edecek. Bu nedenle askıya alma işlemlerinde fatura bilgileri girildikten sonra ve girilmeden önce olmak üzere bazı algoritmalar devreye giriyor. Şirkete karşı dürüst olup olmadığınızı anlamak veya verilerin uyuştuğunu kontrol etmek için de sizden banka ekstreniz gibi ek detaylar da isteyebilirler. Bu nedenle yeni bir gmail ile Ads hesabı açtınız ve sanal kart oluşturup uydurma adres bilgileri ile uydurma fatura bilgileri girerseniz bu sorun oluşacaktır.

Kötüye kullanımı analiz etmekteki en temel algoritma, reklam verilen sitenin tüm içeriğini tarayıp analiz etmek. Site içinde geçen adres, telefon, logo, işletme adı gibi tüm kayıtları bir kümede topluyor. Bu küme dahilinde herhangi bir reklamdan hesabınız askıya alınırsa, domain değiştirseniz bile değişen birşey olmayacak. Çünkü yeni domaini tarayıp site içindeki adres,telefon, logo ve diğer kayıtları senkronize edecek. Tarama sonrası farklı bir askıya alınan Ads hesabı ile eşleşirse bu alan adınıza bağlı hesabınızı da askıya alacak. Bu durumda Google şirketi, sizin artık herhangi bir site için reklam vermenizi istemediğini belirtiyor. Yani hangi site veya firma için reklam verdiğinizi bir önemi yok.

Ads Hesabınızdaki Başlıca Kurallar Nelerdir?

  • Reklam verilen işletmeye ait birden fazla ADS hesabınız olmamalıdır.
  • Fatura bilgileriniz başka bir ADS hesabında bulunmamalıdır.
  • Kullanılan kredi kartı başka bir ADS hesabında bulunmamalıdır.
  • Hesap bakiyesi yeterli olmalıdır.
  • VPN kullanılmamaldıır.
  • Gmail hesap adı, fatura bilgileri ve kart üstünde yazan isim aynı olmalıdır.

Kurulum sırasında IP adresi de analiz edilip şehir ve ülkeye olarak belirleniyor. Bu nedenle fatura adresiniz ip adresinizden farklı olmasın. (VPN kullanmayın)

Bu durumda aşağıdaki sorun açığa çıkmaktadır. Elimde askıya alınmış bir hesaba ait kredi kartı bilgileri var, bu bilgiler ile rakip firmanın alan adına reklam verirsem ne olur?

Evet denendi, Sorunun alan adından mı kaynaklandığını araştırırken rastgele 4 Google reklam verenin alan adı için reklam verdim ve kısa süre sonra 3 tanesinin reklamlardan kaldırıldığını gördüm. 1 tanesi kalkmadı ki muhtemelen eski bir Ads hesabına sahip biri aracılığıyla reklam veriyordu. İtiraz formuna gelen yanıt aşağıdaki gibidir.

“Sayın reklamveren, İtirazınız incelenirken gösterdiğiniz anlayış için teşekkür ederiz. Destek kaydını tekrar inceledik ve hesabınızın Google Ads politikalarını ihlal ettiğini doğruladık. Ne yazık ki karar değiştirilmeyecek ve söz konusu hesap etkinleştirilmeyecektir. İhlal söz konusu olduğu için yeni bir Google Ads hesabı oluşturmamanızı rica ederiz. Oluşturacağınız tüm yeni hesaplar askıya alınacaktır. Destek ekibimiz, askıya alma işlemi veya destek kaydıyla ilgili daha fazla ayrıntı verememektedir. Anlayışınız ve iş birliğiniz için teşekkür ederiz.”

Şüpheli Ödeme Etkinliği’nin Diğer Faktörleri Nelerdir?

  • Ödeme sorunu dışında da bazı politika ihlallerinde bu hatayı görüyoruz. Bunlardan birisi reklam verilen site de linkle yönlendirme, cloaking, zararlı kodlar gibi faktörler bulunursa bu da şüpheli ödeme etkinliği başlığında askıya alınacaktır. Reklam başlığı, reklam açıklamaları, hedef bölge, site kaynak kodu, site tema ve css etiketlerine kadar analiz ediliyor.

Şüpheli Ödeme Etkinliği Nasıl Düzeltilir?

Aşağıdaki sorunları çözmeden itiraz formu göndermeyin ve mümkünse Google iş ortağı bankalar ile çalışmayın. Reklam metinleri oluşturmadan önce sadece fatura bilgilerinizi oluşturun ve hemen ardından bu bağlantıdan kimlik ve fatura adresinizi içeren belgeleri gönderin 48 saat içinde cevap alırsınız.

  • 1-Birden fazla Ads hesabı kullanacaksanız Google Ads ajans hesabı oluşturun. Buraya tıklayın(Birden fazla hesap için birden fazla promosyon kodu kullanabilirsiniz.. Farklı farklı sanal kart oluşturmanız gerekmez.)
  • 2-Kart bilgileriniz de kart numarası farklı olsa bile kart sahibi ismini değiştirmeyin.
  • 3-Daha önce kullandığınız İlk 8 hanesi aynı kartlarla Ads hesabı açmayın. (Kart yenilemek için banka şubenizden, kartım kayıp deyin ilk 8 hanesi farklı kart talep edin. Not: Ücretsiz)
  • 4-İngilizce konuşarak +353 1 800 806 535 ‘i arayın ve hesabınız için detaylı inceleme talep edin.
  • 5-Alan adı varlığınızı doğrulamak için reklam verdiğiniz gmail hesabına bağlı şekilde Search Console doğrulaması yapın.
  • 6-Herkese açık sanal kartlar kullanmayın. PAYCELL, PEP , Inınal gibi… Bu kartların ilk 8 hanesi asla değişmez.
  • 7-Askıya alınan bir ADS hesabında kullanılan kart bilgilerini tekrar kullanmayın.
  • Yeni açacağınız ADS hesabı farklı ip ve tarayıcı da açılmalı, ve eski ads hesaplarınıza gmail de dahil olmak üzere girmemelisiniz.

Yukarıdakileri yaptıktan sonra itiraz formu için buraya tıklayın.

Temel hususları listelendim. Bu makalem detaylandırılarak güncellenecektir. Lütfen sorunu tam anlamıyla çözebilmemiz için yaşadığınız deneyimleri yorumlayınız.